ШЕВИЦАТА

Много хора по света носят амулети и талисмани с цел закрила или за сила и за увереност в себе си. Минерали и камъни с различна енергия, червени конци, сини очи, различни видове метали и други.
За нас българите,

 силата да ни пази има избродираната шевица върху бяла одежда. Шевицата – една красива бродерия, която не е просто украса. Тя е разказ, символ, кодирана информация, носеща мощна енергия. Тайнство, което е закодирано в корена ни и пренесено от миналото в настоящето по пътя към бъдещето.
Шевицата не е просто набор от произволни форми и цветове. В нея е вложена сила, послание, защита. Избора на символи и подредбата им, мястото на което са извезани имат своето значение. Те са нашата самоличност – връзката ни с корена, с нашите предци.
Силата на символите в българската шевица е далеч по-голяма от тази на всеки един талисман и амулет.
Шевицата има силата да ни обедини, като народ. Като едно цяло. Мястото и не е там, в миналото. То е тук, сега, по пътя към бъдещето! Шевицата не е само едно бабино каре. Но бабиното каре пази пътищата за връщането към корените и информацията за познанието ни за света, за това откъде идваме и къде е нашето място във вселената.