5 основни предимства на дрехите от органичен памук

Не всеки се чувства удобно с дрехите, които носи. В много случаи това се дължи на тъканите, от които са изработени дрехите. За съжаление, съществуват и масово се предлагат дрехи от синтетични материали. Дрехите от синтетичен текстил не само причиняват дискомфорт, но могат дори да доведат до здравословни проблеми, като алергии и кожни заболявания. Именно заради това облеклото от органичен памук винаги е било и ще бъде част от модните тенденции, както и предпочитана материя за хората, които обичат себе си, тялото и кожата си.

Информацията за памукът като тъкан за памучни дрехи изтъкани, за да покрият човешкото тяло датира от преди повече от 7000 години.

Защо да изберем дрехи от органичен памук?

Има редица причини да се предпочитат памучни дрехи в сравнение със синтетичните тъкани. Най-важното сред тях е способността на органичният памук бързо да абсорбира влагата и лесно да я изпуска в атмосферата. През лятото сме склонни да се потим повече (което е механизъм за охлаждане на тялото) и се нуждаем от дрехи, които ще погълнат влагата и ще гарантират, че ще ни остане комфортно.

Какво всъщност представлява памучното облекло?

Памук

памукПамукът е храстово влакно със защитен калъф, който обгражда семената. Влакното е подобно на целулоза. Памучното влакно се центрофугира, за да се създаде нишка или прежда от която да се направи дишащ и мек текстил. Памучните дрехи са не само меки, но и трайни и удобни. Също така памукът е лесен за поддръжка.

Изработената от органичен памук тъкан е била на мода дори преди хиляди години. В момента този вид влакна включва широка гама от облекла като ризи, пуловери, рокли, спално облекло, сака и чорапи и още много други.

Предимства на носенето на памучно облекло

Памукът е признат за тъканта на живота. Смята се, че всяка година се произвеждат повече от 25 милиона тона памучни бали.

Има редица причини поради, които да изберете памучно облекло. Ето някои от тях:

1. Контрол на влагата

Органичният памук е абсорбиращ, следователно е идеален за контрол на влагата отделяна от човешкото тяло. Памукът абсорбира влагата от тялото ви, което помага да се премахне натрупването на влага между дрехите, които носите и кожата ви. Според експертите органичният памук може да абсорбира около една пета от теглото си, преди да се счита за влажен.
Чуйте това: Международният консултативен комитет за памука гласи, че всъщност, памукът абсорбира до 27 пъти собственото си тегло във вода!

2. Комфорт за всеки сезон

Памукът е текстил за всички сезони, тъй като памучното облекло може да устои на различни видове температура.
Памукът е тъкан, която не само ще ви помогне да се охлади през лятото, но и топло през зимните месеци. Тайната на тази двойственост е в начина на тъкане на памучния плат и неговото въздействие върху условията, които среща, докато се носи. Влакната на памучната тъкан всъщност пазят плата от мащабен контакт с кожата. Това създава бариера между тъканта и кожата по начин, по който изолацията в къщите. При липса на пряк контакт на тъканта с кожата слънцето не прехвърля топлината си върху кожата, а върху текстила. Той поема топлината, а защитната бариера от въздуха между тъканта и кожата, изолират директният и контакт с тялото, поддържайки го на хладно. Същата бариера помага да се поддържа топло през зимата, като се улавя топлината от тялото и не и позволява да избяга лесно.

органичен памук

3. Тъканите от оргничен памук са хипоалергичени

Памучните дрехи са хипоалергенни. Известно е, че текстилът от памук не причинява или в мнoго редки случаи причинява алергични проблеми или реакции. Всъщност, повечето дерматолози препоръчват носенето на този вид плат, за да се предпазите от кожни алергии. В памукът няма нищо което да дразни кожата, поради тази причина той е един от обичайните основни съставки в медицинските продукти, като марля и превръзки. В допълнение, бебешкото облекло обикновено са прави от памук, защото той не дразни чувствителна кожа.

Памучните влакна са единствените естествени влакна, които не предизвикват алергични реакции и не дразнят човешката кожа.

Хипоалергенната природа на памука и влагозадържащите свойства не влошават сухата кожа и не предизвикат алергични реакции, дори при хора, склонни към кожни проблеми като обриви или екземи.
Синтетичните влакна като полиестер или акрил, от друга страна, могат да влошат сухата кожа, като улавят потта и ограбват кожата от естествените и етерични масла. Синтетичните тъкани могат да причинят обриви, кожни алергии и миризма на тялото.
В резултат на това памукът може да бъде най-добрият избор за хора, страдащи от астма, алергии, или хора с чувствителна кожа. Имайте предвид, че въпреки че влакната от памук имат тези прекрасни свойства, качеството им често е компрометирано, когато към тях се добавят вредни химически багрила.

4. Трайност на тъканите от органичен памук

Една от най-добрите причини, поради която памукът е предпочитаната тъкан за дрехите, е неговата дълготрайност. Той има изключително висока якост на опън в сравнение с останалите тъкани за производство на дрехи. Друга интересна част от характеристиката на памучната тъкан е способността на й да се разтяга, докато остава мека и удобна за носене. За разлика от много други тъкани, памукът всъщност става 30% по-силен, когато е влажен. Това позволява на дрехите, изработени от памук, да издържат много повече пранета, като същевременно запазват формата и силата си.
В заключение на това няма да сгрешим ако кажем, че закупуването на дрехи от памук е добра инвестиция за облекло поради присъщата им дълготрайност.

 

5. Органичният памук не е е токсичен за разлика от други тъкани

Тъй като това е естествено влакно, памукът е по-малко токсичен в сравнение със синтетичните влакна. Тъканите влакна, които са синтетично приготвени, се третират с химикали. Повечето от тях могат да се абсорбират от кожата. Те увреждат не само кожата, но и цялото тяло.
Някои от най-често използваните химикали са:

  • терефталова киселина – намираща се в полиестер;
  • полиакрилонитрил – който се използва в акрилни влакна;
  • сярна киселина – вероятно канцерогенна;
  • амоняк – който се намира в коприна;
  • и петрол – който обикновено се използва за найлонови тъкани.

Защо тогава да рискувате здравето си със синтетични влакна, когато може да сте облечени с памучни тъкани, за да разчитате на по-здравословни и по-малко рискови дрехи?

Ние от Валтекс предлагаме само и единствено облекло от органичен памук.
Чудесно изглеждащи кенарени дрехи от 100% памук, които не само ще ви накарат да изглеждате добре, но и ще ви накарат да се чувствате добре, докато ги носите без значение колко горещо или хладно става!

Прегледайте нашата колекция от кенарени дрехи произведени от 100% органичен памук още сега!