За създателя на уникалните кенарени дрехи с етно мотиви

УНИКАЛНИ КЕНАРЕНИ ДРЕХИ С ЕТНОМОТИВИ ИЗРАБОТВА ШИВАШКОТО АТЕЛИЕ НА ВАЛЕНТИН КАЛАЙДЖИЕВ

Олекотената българска шевица доминира в повечето модели, които 42-годишният мъж сам проектира с много емоция, патриотично чувство и любов към дрехите. В ателието му работят четири шивачки при отлични условия, които са заети на пълни обороти през петте топли месеца на годината, тъй като моделите са предназначени преди всичко за лятото. Валентин обаче усилено търси клиенти от чужбина, като таргетгрупата му са сънародниците ни в Австралия, където проучванията показват, че дрехите с фолклорни шевици биха се радвали на голям успех. Всъщност 42-годишният мъж е от района на Сапарева баня, но съпругата му е от Дебелец. Любопитно е, че двамата се срещат в Атина, където са били емигранти, а Валентин е прекарал там цели 11 години. 13-годишният им син е роден в южната ни съседка, а 7-годишната дъщеря – в България. Семейството решава да се върне в родината веднага след като страната ни става член на Европейския съюз, заради възможностите, които се отварят за правене на бизнес със страни от европейския съюз, споделя Валентин. И до днес той не съжалява за решението си и въпреки трудностите и продължаващата години наред криза младият мъж е обнадежден за бъдещото развитие на семейния им бизнес.

Валентин е завършил образованието си, като миннен технолог и в последствие школа по моделиране и конструиране на облеклото, а първите си модели представя през далечната и смутна 1995 г. на ревю в Кюстендил… В Атина пък, още преди да научи езика, той започва работа във фирма за дрехи от най-ниското стъпало – настилане и кроене. След това 10 години работи в още три местни фирми, като минава по всички стъпала на бизнеса и накрая прави модели и кройки.
ВРЪЩАЙКИ СЕ В РОДИНАТА, ВАЛЕНТИН СЪЗДАВА СВОЯ МАРКА „VALTEX – V“, КАТО ПЪРВО ЗАПОЧВА РАБОТА С ГРЪЦКИ ПАРТНЬОРИ НА ИШЛЕМЕ.

После обаче кризата идва у нас, а и южната ни съседка е пред фалит.

„Това беше най-трудният момент, даже изпаднах в безизходица, бях на кръстопът, дали да емигрирам отново или да продължа в България. Реших да остана и да произвеждам своя марка дрхи, въпреки трудностите. Това умеех най-добре – да създавам облекло, да творя красота, която въздейства положително и създава приятни емоции в хората. В началото облеклата бяха малко по-различни, но пак 100% от памук, който си доставяме от чужбина, защото в България памук няма… С течение на времето избистрих концепцията си и продължих да работя с кенар, защото освен подходящ за топлите сезони той всъщност е автентичен и много напомня за старите български облекла. Постепенно включих и шевицата, информация за която черпя от много фолклорни източници“, обяснява Валентин, чиито дрехи днес се продават преди всичко по туристически обекти с характерен фолклорен стил, каквито са Широка лъка, Боженци, Златоград, Копривщица, Елена, Велико Търново, Несебър и някои други места по Черноморието…
Младият мъж не крие, че започнал да използва шевицата, вдъхновен от румънските ни съседи, които поздравява за прекрасните неща, които създават. По думите му те буквално са залели половината свят с техни етноелементи, дори не една и две холивудски звезди носят дрехи с румънски тип шевица.
„Тогава си казах: защо пък да не произвеждам нещо подобно, а и българските етно мотиви са толкова красиви. Със сигурност не съм открил топлата вода, обаче съм първият, който преднамерено олекотява българската шевица, за да пасне на леката конфекция. Защото нашата шевицата всъщност е много богато украсена, трудна, като изпълнение, носейки в себе си древни познания. Нуждаех се от етно елементи, които да бъдат разпознаваеми и в същото време възприети и носени в ежедневието. Както е и мотото на фирмата: “Българската фолклорна шевица пренесена през вековете в ежедневието ” и мисля, че съумявам да намеря баланса.” казва още Валентин Калайджиев. В конфекцията му преобладава плевенската шевица, която е много подходяща за ежедневните ризи, рокли и туники, които се изработват в ателието в Килифарево. 90% от облеклата са бели, но има и в цвят обикновено, един дамски и един мъжки модел. В началото Валентин започнал да шие само конфекция за мъже, понеже пазарът за дамска мода е пренаситен. Обаче пазарът сам му подсказал, че подобни облекла ще се харесат и на дамите заради неповторимото съчетание на бял кенар и народни мотиви. После пък клиентките му започнали да настояват с подобни дрешки да обличат децата си и от миналата година Валентин шие и детски ризки с етномотиви…
„ВЗЕМАМ ОПРЕДЕЛЕНИ МОТИВИ ОТ ШЕВИЦИТЕ И ГИ ПРЕНАСЯМ В ЕЖЕДНЕВИЕТО. ТАКА ТЕ СТАВАТ МНОГО РАЗПОЗНАВАЕМИ.

Правим облекла с ръчно везане на шевици, но те са по-трудоемки и съответно по-скъпи, така че преобладава машинната изработка, за да може дрехите да са по-достъпни“, обяснява още Валентин. Впрочем сред клиентите му са и няколко любителски фолклорни състава. Ежегодно се ходи на изложения в страната, за да може повече хора да се запознаят с направените с много положителна енергия и любов дрехи. Пролет – София ” Произведено в България” , Великден – ” Панагюрище” , “Рожен”, есен – Троян ” Празник на Сливата” и Коледен базар София “Довери се на Българското” в ЦУМ, където облеклата му се радват на голям успех…
„Гърция ми даде много, там пораснах, оформих се като личност, творец и като начин на мислене. България обаче е моята родина и не съжалявам, че се върнах. Трудно е, но пък, когато човек има ясна визия, цел, посока, огромно желание и влага всичко от себе си, то успехът несъмнено ще дойде. Доволен съм, че се установихме тук, защото Велико Търново е в средата на България. Освен че е красив и притегателен за туристите, болярският град е компактен, спокоен с всички видове стоки и услуги, мотивира решението си Валентин. По думите му това е много удобно за развиването на бизнес, почивка и за живеене в старата столица!

Елена ЧАМУРКОВА
в-к”Борба”