Валентин Калайджиев: „Шевицата носи енергиен заряд“

http://radiovelikotarnovo.com/%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D1%88%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8-%D0%B5%D0%BD/

Уникални дрехи с етномотиви изработва в шивашкото си ателие в Килифарево 44-годишният Валентин Калайджиев. От няколко години успешно се справя с потребностите на клиентите си, скоро успя да пробие и в Америка. Има представителство в Австралия. Прави опити за търговия с Германия и други страни.

Българската шевица доминира в повечето модели на кенарени мъжки и дамски ризи, рокли, туники и детски дрехи. Мъжът сам ги проектира с много емоция, патриотично чувство и любов. А шевицата българска е уникална по рода си! Пази тайни, магнетизъм и дарява с позитивна енергия. Тя е онова закодирано зрънце, което носим на гърдите, което таи българщината и духа ни непреклонен! Тя е от най-ценните ни достойнства и достижения в културно отношение и е израз на богата ни душевност, художествени и творчески заложби, както и непрестанен стремеж към красота и изящество. Какво е тя за Валентин Калайджиев, моделиер:

„Не обичта, а потребността от това, българинът да се обърне към корена, да отиде и да почерпи от енергията му. Това ни кара да се обърнем назад. В забързания и агресивния свят, в който живеем, все повече имаме нужда от това. Губим връзката с този наш корен. А той ни учи на доброта, на светлина в душите, на добра ценностна система. Българинът е силно свързан със своя корен, доказали сме го през вековете, доказали сме че България е константна величина от хиляди години. Дала е много на този свят, на европейската цивилизация. Трябва да сме много горди с тези неща.

Да се върне към корените си, да чувстваме, че принадлежим към нещо, да се асоциираме с него и да продължим напред. Това направих и аз. Емигрант съм бил дълги години, но от тези, които се завърнаха в държавата си. Трябва да се върнем назад в корените си и да видим какво сме създали, да добием нужното самочувствие и вяра на какво принадлежим. Над 250 милиона по света пишат на българските букви, не на кирилица, която всъщност е глаголица, а на българката азбука, поръчана от цар Симеон, написана от Климент Охридски, тя си е чисто българска азбука. България е влияла в културно отношение на много държави, империи дори”, обяснява много емоционално Валентин.

  

Казва, че не се занимава с фолклор, но ползва част от него, поднася го по елегантен начин, олекотен, да пасва на моделите. Насочва проекта си предимно към младите хора, с цел да провокира интереса им да разберат какво носят на себе си, какво означава, защо е създадено.

„Шевицата е първата писменост дадена на човеците като цяло. Един корен има, едно начало. У нас носенето й е един вид социално комуникиране. На мегдана се разпознавали кой кой е, от знатен род ли е, от по-беден, момци ли са или моми. Като амулети се използвали шевицата също. Орендата пък е сакралната геометрия, създадена от богомилите. Те са били сензитивни хора. Форма са създали в материята, с идеята да вплетат енергията, която да служи за амулет. Шевицата сама по себе си е уникална. Направихме опит! Оказва се, че тя излъчва енергия. Когато са събрани на едно място дрехи с шевици, те образуват аура около себе си, енергийно поле с висока вибрация, т.е носенето на такива оказват позитивно въздействие върху нас, носи енергиен заряд. Шевиците са използвани и с лечебна цел“, обяснява Калайджиев.

Когато види усмихнати хора, минаващи покрай неговия щанд винаги се усмихва. Разговарят се, те пък си спомнят приятни неща от бабите и дядовците си, от традициите, показани им от тях. И така, всяко изложение е един дълбоко емоционален момент. В последно време е хубаво, че такива моменти стават все повече, защото поканите към мъжа за участие в базари не спират.

„Обратната връзка ми е много важна. Това ме зарежда и мен. Виждам че, това което правя не е безсмислено. Смятам че, когато създаваме около себе си благоприятна среда, ние въздействаме върху цялото. Така всеки с личния си добър пример прави добра среда. Нали държавата, това сме хората, със своето поведение и пример. Искаме ли тя да е добра, трябва и ние да станем по-добри. Така ще променим към добро ситуацията у нас”, обобщава с усмивка моделиерът.

 

сн. – личен архив Фейсбук

Кремена Крумова – Попова

 

 

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone